Producenci

Zaloguj się

Jak rozpalić w piecu na ekogroszek? Instrukcja „krok po kroku”

0

Kotły na ekogroszek są powszechnie wykorzystywane i cieszą się dużą popularnością. Bardzo wygodnym rozwiązaniem są piece z podajnikiem. W tego typu rozwiązaniach jednorazowe dostarczenie paliwa wystarcza nawet na kilka dni. Jak rozpalić w piecu na ekogroszek?

Przygotowanie pieca i opału

Poprawne przygotowanie kotła i opału pozwoli Ci w pełni wykorzystać możliwości pieca. Warto pamiętać o kilku prostych zasadach, dzięki którym unikniesz najczęściej popełnianych błędów. Jak rozpalić w piecu? Na początek upewnij się, że ekogroszek jest suchy. Korzystanie z wilgotnego opału jest zdecydowanie niewskazane. Może spowodować osadzanie pary wodnej w przewodzie kominowym, co niekorzystnie wpływa na ciąg i utrzymanie odpowiedniej temperatury. Istotnym ustawieniem jest moc wentylatora, która pozwala na dostarczenie właściwej ilości powietrza do komory spalania. Producenci sugerują konkretne wartości w zależności od rodzaju paliwa. Szczegółowe informacje znajdziesz w instrukcji obsługi.

Jak rozpalić w piecu?

Na początku warto sprawdzić, czy w podajniku nie ma zanieczyszczeń. Następnym krokiem jest ładowanie opału do podajnika i włączenie trybu pracy ręcznej, w celu przeniesienia części paliwa do retorty. Jak rozpalić w piecu? Otwórz drzwiczki i na wierzchu ekogroszku ułóż rozpałkę. Możesz wykorzystać między innymi papier lub małe kawałki drewna. Podpal przygotowane paliwo i poczekaj, aż się rozpali. Następnie włącz tryb automatyczny i ustaw parametry takie jak czas podawania paliwa, czas postoju, czas przedmuchu i moc nadmuchu. W nowoczesnych piecach należy określić jedynie pożądaną temperaturę, a resztę ustawień skonfiguruje sterownik.

Regulacja parametrów

Wartości konkretnych parametrów nie są sztywne. Doświadczenie i próby modyfikacji pozwolą Ci określić optymalne ustawienia. Jak rozpalić w piecu, jeśli jeszcze nie masz potrzebnych spostrzeżeń? Na początku polecamy sprawdzenie ustawień fabrycznych. Zmieniaj je dopiero wtedy, kiedy stwierdzisz, że nie spełniają Twoich oczekiwań. Warto pamiętać, że płomień stojący powinien mieć barwę żółtą, z retorty powinien sypać się tylko popiół. Zalecana temperatura wody to więcej niż 55 stopni Celsjusza, a maksymalny czas przerwy podajnika to 50 sekund.

Wiesz już, jak rozpalić w piecu na ekogroszek? Mamy nadzieję, że informacje zawarte w tekście okazały się pomocne. Polecamy nowoczesne kotły z wygodnymi funkcjami rozpalania, które znajdziesz w ofercie naszego sklepu.

Komentarze do wpisu (0)

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl