Producenci

Zaloguj się

Jak rozpalić w piecu z podajnikiem ?

0

Jak rozpalić w piecu z podajnikiem ?

Kotły z podajnikiem, w których wykorzystuje się ekogroszek to z pewnością duża wygoda. Jest to związane z tym, że nie generują one potrzeby ciągłego doładowywania i doglądania. Niejednokrotnie wystarczy je raz załadować, aby móc cieszyć się ciepłem przez parę dni. Z pewnością stąd bierze się ich popularność. 

 

Od czego zacząć? 

W celu prawidłowego rozpalenia w piecu z podajnikiem należy najpierw dowiedzieć się, jakich składników potrzebujemy. Nie ma ich wiele – wystarczy dobrej jakości ekogroszek oraz odpowiednia rozpałka. Należy pamiętać, że jedynie suchy wywoła oczekiwany efekt. Jeżeli zastosujemy wilgotny, musimy liczyć się z wystąpieniem dymu podczas spalania oraz obniżoną energetycznością. Może on również powodować liczne kłopoty z utrzymaniem właściwej temperatury. 

W zakresie wyboru rozpałki panuje całkowita dowolność. Polecamy małe drewienka, bądź kartkę papieru lub inny łatwopalny materiał. Wystarczy niewielki płomień, aby piec zaczął działać. 

 

Co dalej?

Najpierw musimy sprawdzić, czy w podajniku nie ma żadnych zanieczyszczeń, jeżeli są należy je usunąć. Kiedy podajnik jest już zdatny do użytku, wsypujemy do niego nasz ekogroszek. Następnie włączamy tryb pracy ręcznej (dzięki temu część paliwa przenoszona jest do retorty). Później wystarczy już tylko otworzyć drzwiczki pieca i na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowaną podpałkę. Tą ostatnią oczywiście podpalamy i voila – piec rozpalony!

Jeżeli korzystamy z jednego z nowszych rodzajów pieców, wystarczy że ustawimy oczekiwaną temperaturę. Wewnętrzne mechanizmy same ustawią niezbędne parametry takie jak czas przedmuchu, czas podawania paliwa, czas postoju oraz moc nadmuchu. Niestety przy starszych piecach będziemy musieli zrobić to samodzielnie. Warto kierować się przy tym zaleceniami producenta. Jeżeli ich ustawienie nie spełni naszych oczekiwań, jesteśmy zmuszeni do „kombinowania”. Zwróćmy przy tym uwagę na dwa istotne aspekty. Po pierwsze, temperatura wody w kotle nie powinna przekraczać 55 stopni Celsjusza, a po drugie – czas przerwy nie powinien być dłuższy niż 50 sekund.

 

Podsumowanie

Jak już wiemy, rozpalenie w piecu z podajnikiem jest proste i przyjemne. Wystarczy wyposażyć się w suchy, dobrej jakości ekogroszek i coś, co może posłużyć nam jako podpałka. Następnie pozostaje już tylko załadować podajnik, ustawić właściwe parametry i cieszyć się ciepłem. Należy pamiętać, aby nasz piec był regularnie czyszczony i sprawdzany przez specjalistę, aby uniknąć niebezpieczeństw związanych z nie w pełni sprawnym piecem.

Komentarze do wpisu (0)

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl